fbpx
Rüzgar Enerjisi Windmill Yenilenebilir Enerji

Anadolu’nun Tarihi Yel Değirmenleri – 1

Tarihi binlerce yıl öncesine dayanan Anadolu yel değirmenleri, ülkemizin en güzel köşelerinde estetik yapılar olarak beğeni topluyor. Bir zamanlar Ege’nin güzel koylarında denizciler rüzgardan korunurken, onları tepeden izleyen çiftçiler ise rüzgarın peşinde yel değirmenlerini inşa ederek un öğütüyorlardı. Zaman yolculuğuna çıkıyoruz. Bu serimizin ilk durakları, kıyı şeridinde yer alan yel değirmenlerinden bazıları… Ülkemizin en güzel koylarına, masmavi denizlerine rüzgarlı tepelerden selam gönderen yel değirmenlerini keşfetmeye Bodrum’dan başlıyoruz.

Bodrum Yel Değirmenleri

19. yüzyıldan kalma Bodrum’daki yel değirmenleri, Bodrum kalesi, yat limanı, su altı müzesi ve antik tiyatro gibi ilçenin sembol yapılarının arasında yer alıyor. Bir zamanlar un ve buğday öğütülen yel değirmenlerinden eşeklerin sırtında merkeze götürülen tahıllar burada ekmek haline getirilip pazara ya da gemilere satılıyormuş. Gümbet, Yalıkavak ve Gümüşlük’te turistleri selamlayan yel değirmenleri tarihi dokularını hala koruyor. Özellikle gün batımında ve doğumunda harika birer siluet haline gelen yel değirmenleri fotoğrafçıların ilgisini çekiyor.

Foça Yel Değirmenleri

Ülkemizde tarihi ve doğal dokusu nedeniyle koruma altına alınan ilçelerden Eski Foça (Phokaia) ziyaretçilerini 3 yel değirmeniyle selamlıyor. Restore edilen yel değirmenlerinin 18 veya 19.yüzyıla ait olduğu belirtiliyor. Aynı tepede yer alan Kybele Kutsal Alanı’ndaki adak nişleri de gelenlerin ilgisini çekiyor. Foça’da kıyıdaki restoranlarında nefis deniz ürünlerini tatmadan önce değirmenlerin etrafında yürüyüş yapmanız ve güzel manzaranın tadını çıkarmanız mümkün.

Ayvalık Yel Değirmenleri

Cunda Adası’nı ziyaret ederseniz, günümüzde kütüphane ve kafe olarak hizmet veren, zirveden zümrüt denize ve tarihi Rum evlerinin süslediği adaya bakma imkanı sunan yel değirmeni ve kilise binasına mutlaka uğramanızı öneririz. Rahmi Koç tarafından restore edilen Sevim & Necdet Kent kitap arşivi ile zengin bir kütüphaneye dönüşen bu yapıda saatlerce kitap okuyabilir, manzaraya karşı içeceklerinizi yudumlayabilirsiniz.

Alaçatı Yel Değirmenleri

Ülkemizde rüzgar sörfü denince akla gelen Çeşme – Alaçatı, beyaz badanalı yel değirmenleri ile geçmişte de insanlığın rüzgarın peşinde olduğunun birer işareti. 19.yüzyılda inşa edildiği tahmin edilen yel değirmenleri silindirik formda, yığma taş duvarlı yapılar olarak iki veya üç katlı olarak tasarlanmışlar. Alaçatı sokaklarında gezerken bu değirmenlerin etrafında dolaşabilir ve fotoğraf çekebilirsiniz.

tr_TRTürkçe